Пам’ять преподобної Марії Єгипетської

Прощаються гріхи її численні за те, що вона полюбила багато

Лк. 7:47

У п’яту неділю Великого посту наша Православна Церква вшановує пам’ять жінки «вулиці», що веде настільки нечестиве життя, що навіть слово «блудниця» швидше прикрашає її, ніж з точністю визначає межі її гріховності. Ми славимо преподобну Марію в останню неділю Великої Чотиридесятинці, щоб, з одного боку, викрити нашу церковну «благопристойність», адже занепала жінка представляється як зразок життя, і, з іншого боку, дати надію на покаяння всім людям, що є рабами своїх пристрастей, але невпинно шукають способи боротьби з ними.

Ми можемо сказати, що бурхливе життя преподобної Марії протікала в любові. Як грішна половина її життя, так і час її покаяння мають єдиної віссю любові: любов до плоті і численним коханцям на початку життя і всепоглинаюча любов до Нареченого Христа потім. Кожен сміливо засудить гріховну любов і повне віддання себе блудному життю. І, звичайно, будуть хвалити любов до Господа слави. Проте, преподобна Марія являє собою єдину особистість і єдину любов. Що це означає?

Це означає, що той, хто не дотримується свого вибору, не може радіти ні тимчасовому, ні вічному. Один сміливий духівник говорив своїм духовним дітям: «Радійте навіть своїм падінням». Це, дійсно, сміливі слова, що здаються легковажними і навіть «гріховними». Однак ця заява духовного батька, крім заклику до духовної відповідальності, акцентує увагу на важливому аспекті життєвого шляху людини: стає ясно, що ми не повинні бути байдужими. Як говорить Господь Ангелу, єпископу Лаодикії: «знаю твої діла; ти ні холодний, ні гарячий; о, якби ти був холодний або гарячий. Але оскільки ти теплий, а не гарячий і не холодний, то викину тебе з уст Моїх» (Одкр. 3:15-16).

Хто живе байдуже далеко від Бога, буде жити байдуже і поруч з Ним. Наважимося сказати, що той, хто не радіє навіть в свого гріховного життя, чи не буде радий і життя у Христі.

Преподобна Марія повноцінно проживає любов протягом усього свого життя. Спочатку вона робить смертні гріхи. Але потім поклоняється Христу, Своєму Творцеві, Який містичним чином відкриває їй всю висоту життя, проведену в спілкуванні з Ним. Марія свідомо вирішує слідувати за Ним, не змінюючи своєї пристрасті і готовності жити, не змінюючи свого характеру. Змінюється лише напрямок і критерії її життя. Характер людини в Церкві не змінюється, у всякому разі – не повинен змінюватися. Прагнення до гріха стає прагненням до святості.

Християнин має природну любов’ю до життя, проживаючи повсякденність у всій її повноті і радіючи навіть своїм падінням. Він вчиться любити. Адже любов – це єдиний шлях і єдина мова, за допомогою якого Бог може зрозуміти нас. Любов – чим більше вона, тим краще – є нашою єдиною надією на відпущення гріхів, як це сталося з євангельської блудницею і шанованої в п’яту неділю Великого посту преподобною Марією, які «полюбили багато».

Нектаріос Фанос, богослов

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»